BAC2014

BACALAUREAT 2014 Ce trebuie să ştie liceenii despre proba orală la română

 

Elevii susţin, în perioada 10-12 iunie, proba orală de evaluare a competenţelor de limba română din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. Rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, dar un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă şi la probele orale, atrage atenţia Ministerul Educaţiei.


bacalaureat 2014


Candidaţii intră în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă, precizează Ministerul Educaţiei. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute. Subiectele, elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum trebuie să te prezinţi la Bac ( conform Iuliei Pop-profesor de lb.romana)
„Elevii au la dispoziţie 15 minute să vorbească şi trebuie să fie pregătiţi să intre mai devreme sau mai târziu decât ora la care au fost programaţi fiindcă elevii nu intră neapărat pe serii. Cum iese un elev din seria anterioară, intră în sală un elev din seria următoare. Personal, cred că acest examen ar trebui să conteze la media finală fiindcă este foarte important ca elevii să ştie să comunice şi oral, ar trebui văzut dacă ei sunt capabili să vorbească, să-şi privească partenerul de discuţii în ochi”, a spus profesoara. Ea spune că elevii care fac dezbateri şi care au obişnuinţa discursului argumentativ oral se descurcă bine la acest examen. În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, Pop spune că şi aceasta influenţează comisia, dar în special atitudinea. „Dacă spune bună ziua când intră şi mulţumesc când iese sunt lucruri pe care le observă membrii comisiei. Ţinuta este una oarecum protocolară: cămaşă, pantaloni, sacou”, a exemplificat profesoara. Ea spune că blocajul în mijlocul examenului este lipsa de experienţă a comunicării în public.

  Cum se punctează examenul
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Probele orale se punctează cu patru calificative: începator, mediu (elevul are cunoştinte minime de comunicare), avansat (elevul are câteva dificultăţi de comunicare) şi experimentat, care este cel mai mare calificativ acordat de către profesorii examinatori. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de Bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului. Un elev care nu se prezintă la probele orale poate participa la probele scrise, însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.

Calendar Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014
10 – 12 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română
1 – 13 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternal
16 – 20 iunie: Evaluarea competenţelor digitale
23 – 27 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie international
30 iunie: Limba şi literatura română – probă scrisă
1 iulie; Limba şi literatura maternă – probă scrisă
2 iulie: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
4 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării – probă scrisă
7 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie: Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 -10 iulie: Rezolvarea contestaţiilor
11 iulie: Afişarea rezultatelor finale

Categorii:BAC2014, News

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.