#JitaruIonelBLOG

Posibile sporuri între 5 și 15 la sută în învățământ

spor

 Conform unui comunicat de presă edu.ro: Guvernul României a adoptat, în ședința de miercuri, 31 ianuarie, un act normativ privind regimul de acordare a sporurilor în învățământ, pentru condiţii de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora. De prevederile acestui act normativ beneficiază personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și superior.

Conform comunicatului: „Cuantumul sporului pentru condiții de muncă se stabileşte prin aplicarea unei cote procentuale asupra salariului de bază, cu valori cuprinse între 5 și 15% din salariul de bază, în funcție de criteriile specifice pentru fiecare categorie în parte și corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste locuri de muncă, cu respectarea prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La stabilirea concretă a sporului pentru condiţii de muncă trebuie avute în vedere o serie de condiții, printre care existența concomitentă a mai multor factori de risc, durata de expunere la acţiunea acestor factori, natura factorilor nocivi-fizici, chimici sau biologici și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului. De asemenea, vor fi luate în calcul condițiile de muncă ce implică un efort fizic mare în condiții nefavorabile de  microclimat, zgomot intens sau vibrații, praf, radiații, vapori, aburi, condițiile de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de accidentare sau de îmbolnăvire, precum și structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă.”

DE CE POSIBILE SPORURI? Nominalizarea personalului care beneficiază de acest spor, fără depășirea procentului prevăzut în prezentul regulament, este făcută de directori şi se aprobă de consiliul de administrație, cu consultarea organizațiilor sindicale, conform prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, iar acordarea sporului pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă se face cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat.

SURSĂ comunicat de presă edu.ro

1 răspuns »

  1. De ce nu sunt plătiți dascălii și în funcție de numărul elevilor de la clasă și de competențe și rezultate? Personal, lucrez cu 30 de elevi,deși legea prevede maxim 25 la ciclul primar.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.