#BackToSchool

VECTORI (lectii de matematica -clasa a 9-a)

  • Accesul este GRATUIT la toate materialele postate pe acest blog!

VECTORI (lecții de matematică -clasa a 9-a) -teorie, FORMULE, exemple și exerciții rezolvate: descompunerea unui vector într-un reper cartezian (modulul unui vector, conditia de coliniaritate), vectori de poziție

Lecția 1) Descompunerea unui vector într-un reper cartezian:

  • Fie reperul cartezian (Oij) unde i și j sunt VERSORII celor două axe(iversorul axei absciselor Ox iar j versorul axei ordonatelor Oy).
  • Dacă P(X,Y) este un punct în plan atunci VECTORUL OP se descompune după direcțiile date i și j: OP=Xi+Yj
  • DESCOMPUNEREA VECTORULUI AB după versorii i și j, coordonatele mijlocului segmentului AB, modulul vectorului AB și condiția de coliniaritate a vectorilor:

descompunerea-unui-vector-iunie2020-1

EXERCIȚII REZOLVATE:

descompunerea-unui-vector-iunie2020-2

descompunerea-unui-vector-iunie2020-3

CONDIȚIA de coliniaritateDoi vectori sunt COLINIARI dacă și numai dacă au coeficienții proporționali. EXP:

descompunerea-unui-vector-iunie2020-4


Lecția 2) Vectori de poziție:

  • Vectorul de poziție al unui punct în plan
  • Fie O un punct în planul P. Dacă A este din planul P, atunci vectorul OA se numește vectorul de poziție al punctului A și se notează rA. Aveți mai jos teorie și exemple:

vectori-de-pozitie-iunie2020

Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)! În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”) din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA (în acest moment găsiți pe blog variante pentru toate PROBELE SCRISE). La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog! Vă mulțumesc!


Alte lecții de matematică utile:

Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

  • Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 23000 de membri. În acest grup, elevi și părinți care nu știu să rezolve o problemă la mate pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!
  • Accesul este GRATUIT la toate materialele postate pe acest blog! CONTRIBUIE ȘI TU CU O DISTRIBUIRE pe rețelele de socializare la acest articol (Mulțumesc)!

Lectii cu exercitii rezolvate matematica LICEU (+pregatire/ recapitulare BAC):

  • Acces GRATUIT la lecții de matematică -pentru elevii de clasa a 9-a (*toate lecțiile conțin teorie, exemple și EXERCIȚII REZOLVATE*):
  • lecțiile de clasa a 9-a intră la recapitulare pentru Subiectul I de la BAC. SPOR la lucru!*

CLASA A 9-A:

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Categorii:#BackToSchool, #ExercitiiRezolvateMatematicaLiceu, #JitaruIonelBLOG, FORMULE MATE liceu

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.