News

Cine sunt elevii nemţeni care-şi vor transforma liceul într-o şcoală eco. Proiectul care i-a convins pe emiri să le dea 100.000 de dolari pentru investiţie.

Un grup de 11 elevi de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ şi profesorul lor au câştigat zilele trecute marele premiu la gala Zayed Future Energy Prize 2015, desfăşurată în capitala Emiratelor Arabe Unite. Tinerii au primit 100.000 de dolari pentru a-şi pune în aplicare proiectul prin care vor să-şi transforme liceul într-o construcţie unică în ţară.


Untitled


Într-un an, Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ va deveni una dintre cele mai ecologice clădiri din ţară şi asta datorită elevilor săi care au câştigat un proiect în valoare de 100.000 de dolari la competiţia internaţională Zayed Future Energy Prize 2015. Gala concursului a avut loc pe 19 ianuarie, în capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi. Ana Rotaru, Georgeana Ţuculeanu, Cristian Berbece, Cezar Vasiliu, Vlad Gheor¬ghiu, Tudor Stîncescu, Andrei Viziteu şi Titus Dascălu (toţi în clasa a XII-a), Mara Perţa (clasa a XI-a), Laura Iacob (clasa a X-a) şi Pavel Podbereschi (clasa a VII-a), de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, sunt cei 11 elevi care, sub coordonarea profesorului de geografie Alexandru Iacob, au finalizat un proiect prin care îşi vor transforma liceul într-o clădire care să economisească resursele energetice.

Provocarea Totul a început în luna mai a anului trecut, când profesorul de geografie a primit de la directorul colegiului adresa de la Ministerul Educaţiei prin care se anunţa competiţia. „Tema concursului se referea la economisirea resurselor energetice ale Pământului. Noi ne-am gândit să realizăm un proiect cu mai multe metode de a pune în practică acest lucru chiar pentru liceul nostru“, spune Ana Rotaru (18 ani), liderul echipei. Iniţial, în jurul profesorului Iacob s-au adunat 33 de elevi, toţi pasionaţi de inventică şi plini de creativitate, atât din clasele terminale, dar şi din clasele a IX-a şi a X-a. „La început, ne întâlneam săptămânal să lucrăm, iar ritmul nu a fost foarte alert. A fost mai mult entuziasm, spontaneitate, joacă într-o oarecare măsură, dar cu cât se apropia data la care trebuia să încărcăm proiectul pe site, am început să devenim mai profesionişti, mai serioşi şi mai dedicaţi“, îşi aminteşte Georgeana Ţuculeanu.

Echipe pe culori Pentru o mai bună organizare, adolescenţii s-au împărţit în patru echipe mai mici care au căutat cele mai bune soluţii tehnice de conservare a resurselor naturale, de economisire a energiei electrice şi de folosire a energiei verzi. „Am făcut echipe pe culori: echipa «Blue», de exemplu, se ocupa de aplicarea unor soluţii pentru reciclarea apei, echipa «Green» a găsit varianta plantaţiei de paulownia, cei de la «White» studiau impactul asupra mediului, cei de la «Black» răspundeau de inovaţie“, explică Titus Dascălu. Apoi, echipa s-a restrâns la nucleul de 11 elevi care au şi finalizat proiectul şi, cum acesta devenea din ce în ce mai complex, elevilor le-au venit în ajutor profesorii Claudia Jora, de limba engleză, şi Aloma Veiss, de biologie.

Reducerea substanţială a consumului de energie În luna noiembrie 2014, chiar în perioada Zilelor Colegiului, tinerii au fost vizitaţi de o echipă trimisă de organizatorii competiţiei din Emiratele Arabe Unite pentru realizarea clipului oficial de prezentare. În acea perioadă, proiectul era deja în stadiu avansat de lucru. Practic, el propune o serie de obiective menite să transforme clădirea în care învaţă liceenii într-o construcţie unde se folosesc metode inovative de a economisi energie.


(Sursa: adevarul)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.