#BAC2019

EXCLUSIV Rezultate BAC 2015: Rata de promovare la sesiunea olimpicilor este de 93% !!!

Rata de promovare a sesiunii speciale de Bacalaureat 2015 este de 93,3%, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov .

Rezultatele sesiunii speciale a examenului de Bacalaureat au fost afişate joi, la ora 18.00, la avizierul centrului de examen, iar elevi nemulţumiţi de note pot depune contestaţii până la ora 20.00. Ele vor fi rezolvate până vineri când se vor publica rezultatele finale.
Rata de promovare la sesiunea specială de Bacalaureat la care au participat olimpicii şi sportivii este de 93,3%, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Ilfov. „ Din totalul de 195 de candidaţi câţi s-au prezentat, doar 13 copii au luat note sub 5″, a declarat  inspectorul şcolar general din Ilfov, Coca Codreanu, care a organizat sesiunea specială de anul acesta.  Asta în condiţiile în care anul trecut, rata de promovare a fost de 72%, în 2013 de sub 50%, iar în 2012 de 34%. Expertul în Educaţie Marian Staş spune că această creştere s-ar putea datora unor subiecte „suspect de uşoare”. „Saltul ratei de promovare este uriaş, nu este natural pentru că între timp, nu s-a întâmplat nimic special în privinţa pregătirii elevilor. Trebuie văzut dacă setul de subiecte nu a fost «suspect de uşor»”, a explicat Staş.

Într-adevăr, mai mulţi profesori au spus că subiectele au fost mai uşoare decât anul trecut. La Matematică, cea mai problematică probă a examenului de maturitate, profesorii apreciază că subiectele au fost sub nivelul mediu, spre exemplu. Situaţia este la fel la Informatică şi Geografie. Profesorul Adrian Troie, directorul-adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti apreciază că majoritatea olimpicilor de pe liste nu aveau cum să fie „olimpici adevăraţi”.

În total, pe liste figurează 56 de olimpici naţionali din loturile de Matematică, Informatică, Fizică, Astrofizică, etc, şi 134 de olimpici sportivi. De asemenea 13 dintre elevii de pe liste figurează ca având admitere la facultăţi străine în timpul verii, pentru care necesită deja o diplomă de Bac.

Cum au fost subiectele la Bac:  Olimpicii şi sportivii au susţinut miercuri ultima probă a Bacalaureatului special, şi anume proba scrisă la alegere a profilului şi specializării, unde pot alege dintre zece materii: Anatomie, Biologie, Chimie, Fizică, Informatică, Geografie, Economie, Psihologie, Filosofie sau Logică.

Totuşi, cele mai populare materii printre olimpicii care au susţinut în acest an sesiunea specială au fost Geografia, Fizica şi Chimia. „Geografia este predominantă în opţiunile elevilor, pentru cei care au posibilitatea să aleagă această materie pentru examen. Trebuie să pregătească doar materia din clasa a XII-a la care oricum se pregătesc pentru clasă, iar cunoştinţele sunt proaspete, spre deosebire de alte materii la care trebuie să recapituleze şi din anii anteriori”, a explicat Cristina Smeianu, profesoară de Geografie la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, din Capitală. Profesoara a mai explicat că gradul de dificultate al subiectelor a fost unul redus. „Sunt chiar mai uşoare ca în alţi ani. Calculele sunt simple, au avut un bilanţ migratoriu ca la simulare. Singura diferenţă ar fi că au inclus pe hartă şi state europene mai mici, precum Monaco”, a adăugat Cristina Smeianu. Şi la Informatică au fost accesibile subiectele, însă prea puţini candidaţi, a comentat George Trifan, profesor de Informatică la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti. „Din păcate, nu sunt foarte mulţi elevii care aleg această materie la examen, deşi interesul pentru Informatică este ridicat. Asta se întâmplă şi pentru că la clasele de Mate-Info, elevii au doar câte o oră pe săptămână în primii doi ani, iar din a XI-a câte patru ore. Practic, pierd startul”, a explicat George Trifan. Subiectele de la Bacalaureatul special, un indiciu pentru la vară Fizica, în schimb, este o altă probă preferată de elevii de la profilul real, iar în acest an subiectele au fost echilibrate, spune Ioana Stoica, profesoară de Fizică la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală. „Doar la termodinamică este ceva mai mult de lucru, însă un elev bine pregătit poate obţine uşor o notă mare”, consider Ioana Stoica. Totuşi, profesoara îi sfătuieşte pe elevi să exerseze pe baza acestor subiecte, deoarece reprezintă un indiciu al nivelului de la examenul din vară. „Le mai recomand să lucreze cu litere şi abia la final să înlocuiască cu cifre. Le uşurează muncă pentru că se simplifică mult calcule”, a explicat profesoara.

Rezultatele se vor publica în această seară la ora 18.00 şi până la 20.00, elevii nemulţumiţi de note pot depune contestaţii. Rezultatele finale vor fi afişate vineri.

La Istorie, mai greu decât la Mate- Dacă la Matematică, cea mai problematică probă a examenului de maturitate, profesorii apreciază că subiectele au fost sub nivelul mediu, la Istorie, elevii de la profilul umanist au avut de realizat un eseu despre România postbelică, o temă dificilă chiar şi pentru cei care au învăţat bine, susţin profesorii de specialitate. Ministerul Educaţiei a elaborat trei variante de subiecte pentru profilul real, în funcţie de specializarea elevilor: Mate-Info, Ştiinţele Naturii sau Tehnologic. La Istorie, elevii au avut de realizat un eseu de două pagini despre stat şi politică în România postbelică. Elevii aveau şi câteva indicaţii de construire a acestui eseu, precum precizarea unui fapt istoric care a favorizat instalarea stalinismului în România sau prezentarea unei caracteristici a Constituţiei din 1965. Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Capitală îi sfătuieşte pe tinerii care urmează să dea Bac-ul în vară să înveţe temeinic capitolul despre comunism, având în vedere că o treime din subiectele din care se alege varianta de examen conţin un eseu care face referire la această perioadă istorică. Dramă şi comedie la Română La Limba şi Literatura Română, după doi ani de poezie la sesiunea specială, elevii din clasele a XII-a au avut de comentat tema şi viziunea despre lume într-o operă studiată, care aparţine genului dramatic. Mai exact, elevilor de la profilul real le-a picat comedia, iar celor de la profilul uman, drama. La subiectul al II-lea, elevii au avut de realizat un text argumentativ de 150-300 de semne. Dacă cei de la profil real au avut de scris despre rolul activităţilor extraşcolare în pregătirea adolescenţilor pentru viaţă, elevii de la profil uman au avut de argumentat rolul reţelelor de socializare în promovarea artei. La primul subiect, elevii de la profilul real au avut de răspuns la o serie de cerinţe pe baza unui fragment din „Marele Singuratic” de Marin Preda, iar elevii de la uman au avut un fragment din „Sakuntala” de Vasile Voiculescu. Toate variantele de examen sunt împărţite în trei subiecte principale, care valorează câte 30 de puncte, urmând ca 10 puncte să fie acordate din oficiu, de profesorul evaluator.


VEZI SUBIECTELE AICI: 
Vezi si:

1 răspuns »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.