Evaluare Națională (Capacitate)

Evaluare Naţională 2015 – subiecte REZOLVATE la Limba Română: basmul şi ia românească le-au picat elevilor

Evaluare Naţională 2015 – Subiecte la Limba Română. Elevii de clasa a VIII-a au primit basmul la ultimul subiect, iar la cel de-al doilea au avut un eseu despre ia românească.
Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat luni, la proba de Limba Română de la Evaluarea Naţională 2015, basmul şi un eseu despre Sânziene.

Subiectul I la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015: Text cules de Petre Ispirescu
Punctul a.

1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. explică rolul cratimei în secvenţa „încât p-aci era”

3. formulează două idei principale din textul dat

4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. prezintă în 30 – 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: „atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta pâbă a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?”

Punctul b. Redactează o compunere de 150 – 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular „Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos”, valorificând textul dat

Subiectul II la Limba Română, Evaluarea Naţională 2015.  Este Ziua Iei Româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate  din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Basmul a fost mereu parte din programă. În noua programă s-au introdus genul   dramatic şi doina şi s-au introdus anumite tipuri de subordonate. Subiectele sunt de nivel mediu, cu aceleaşi cerinţe ca şi în anii anteriori, aceeaşi structură.


REZOLVARE

1

2

3

Descarca baremul de corectare in format PDF: en_limba_romana_2015_bar_09 (1)


Sursa (adevarul.ro)
1

2

5 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.