#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Adunarea si scaderea numerelor reale reprezentate prin litere (exercitii rezolvate matematica)

 Operații cu numere reale reprezentate prin litere -ADUNAREA ȘI SCĂDEREA -exerciții rezolvate matematică și o fișă de lucru cu exerciții propuse +desfacerea parantezelor și înmulțirea unui termen cu o paranteză:

Pentru a aduna(scădea) numere reale reprezentate prin litere trebuie să identificați TERMENII ASEMENEA(acei termeni care conțin aceleași litere sau grupare de litere la aceiași exponenți). Apoi trebuie să adunați(scădeți) doar numerele(COEFICIENȚI) din fața literelor:

EXEMPLU: 3x+7y-2x-5y ,termenii asemenea sunt 3x și -2x respectiv 7y și -5y.

REZOLVARE: 3x+7y-2x-5y=3x-2x+7y-5y=1x+2y=x+2y. Am scăzut coeficienții lui x(numerele din fața lui x) adică 3-2=1 și coeficienții lui y: 7-5=2. În expresia algebrică x+2y nu avem termeni asemenea, așadar acesta rămâne rezultatul final.

DESFACEREA PARANTEZELOR:

Dacă în fața unei paranteze se află semnul PLUS atunci se copiază termenii din paranteza păstrând același semn(la desfacerea parantezelor).

EXEMPLE: +(2x-5)=2x-5; (-3x-2y)=-3x-2y

Dacă în fața unei paranteze se află semnul MINUS atunci termenii din paranteză se copiază având semn opus(la desfacerea parantezelor).

EXEMPLE: -(3x+5y)=-3x-5y; -(-x+4y)=+x-4y;

OBS: Operațiile de adunare și scădere efectuate cu termeni asemenea se numesc OPERAȚII DE REDUCERE A TERMENILOR ASEMENEA!

 Aveți mai jos exerciții rezolvate la lecția „Adunarea și scăderea numerelor reale reprezentate prin litere” și o fișă de lucru cu exerciții propuse după modelul exercițiilor rezolvate! LA FINALUL ARTICOLULUI găsiți fișa de lucru în format PDF pentru DOWNLOAD și PRINT! SPOR LA LUCRU!

EXERCIȚII REZOLVATE:

1

2

PRODUSUL dintre un numar real si o paranteza se efectueaza inmultind acest numar cu fiecare coeficient al termenilor ce compun expresia algebrica din paranteza!

EXEMPLU: 3(2x-4y)=6x-12y.

3

FIȘĂ DE LUCRU CU EXERCIȚII PROPUSE:

*la lecția „Adunarea și scăderea numerelor reale reprezentate prin litere” după modelul exercițiilor rezolvate de mai sus*

4


DOWNLOAD FIȘA DE LUCRU CU EXERCIȚII PROPUSE -PDF:

*la lecția „Adunarea și scăderea numerelor reale reprezentate prin litere” după modelul exercițiilor rezolvate de mai sus*


Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 22000 de membri. În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup o să vă ajute!

ALTE LECȚII UTILE din capitolul CALCUL ALGEBRIC:

*Lecția 1: Formule de calcul prescurtat: teorie + exemple (exercitii rezolvate matematica gimnaziu)

*Lecția 2: Calcul algebric -DESCOMPUNEREA in factori (exercitii rezolvate matematica gimnaziu) +fisa de lucru

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

1 răspuns »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.