#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Formule de calcul prescurtat: teorie + exemple (exercitii rezolvate matematica gimnaziu)

 O lecție foarte importantă la matematică în gimnaziu (dar și mai departe la liceu) este „Formule de calcul prescurtat”.

 Aveți mai jos formulele de calcul prescurtat (este necesar să le învățați deoarece le folosiți în multe capitole din gimnaziu -clasa a 8-a – și la Evaluarea Națională, dar și mai departe la liceu) și exemple cu aplicarea lor (aveți în articol exerciții rezolvate cu toate formulele de calcul prescurtat -cele cu puterea a 2-a +am adăugat și exerciții rezolvate cu toate formulele de calcul prescurtat cu puterea a 3-a):

f1

f2

f3

-O să TE ROG să dai un LIKE la pagina mea de FACEBOOK și o distribuire (SHARE) la acest articol !

-iar eu o să rezolv noi modele de Evaluare Națională și BAC la matematică+ o să scriu noi articole cu lecții din gimnaziu și liceu cu teorie + exerciții rezolvate)

facebook.com/ ProfesorJitaruIonelBlog/

f4

*ARTICOLUL CU EXERCITII REZOLVATE si cu fise de lucru continua dupa acest mesaj important:

În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!

 • AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG!

 • Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe taxa anuala si pe reclamele de promovare a articolelor astfel incat lectiile gratuite sa fie vazute de cat mai multi elevi; pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!).
 • Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:

 • https:// revolut.me/ionelblog

 • Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
 • revolut.me/ionelblog
 • Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 100 de oameni contribuie cu 20 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
 • https://revolut.me/ionelblog

 • ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!


FISA DE LUCRU (exersare):


-Aveți mai jos FORMULELE de calcul și de DESCOMPUNERE pentru puterea a 3-a:

(a+b)^3, (a-b)^3, a^3-b^3, a^3+b^3;

-formulele pentru puterea a 4-a: (a+b)^4, (a-b)^4, a^4-b^4, a^4+b^4

-și formula generală a^n-b^n.

Formulele sunt însoțite de exemple, exerciții propuse și REZOLVATE:

f5

f6

*Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)!*

f7

f8


FIȘĂ DE LUCRU CU EXERCIȚII PROPUSE:

*la lecția „Formule de calcul prescurtat II și de descompunere” după modelul exercițiilor rezolvate de mai sus*

La EXERCIȚIILE I.1 și I.2 -folosiți formulele A și B, la EXERCIȚIUL I.3 -folosiți formulele E și F, la EXERCIȚIUL II.1 -folosiți formulele C și D iar la EXERCIȚIUL II.2 -folosiți formulele G și H. SPOR la lucru!

fisa-de-lucru-formule-de-calcul-II

*O rugăminte am și eu:

-Dă te rog un share -o distribuire (la acest articol și la articolele postate pe acest blog) pe facebook în diverse grupuri (sau pe alte rețele de socializare) ca să știe cât mai mulți de existența acestor materiale! MULȚUMESC!*


DOWNLOAD FIȘA DE LUCRU CU EXERCIȚII PROPUSE -PDF:

*la lecția „Formule de calcul prescurtat II și de descompunere” după modelul exercițiilor rezolvate de mai sus*


TABEL cu toate formulele de calcul prescurtat:

-Găsiți mai jos un tabel cu toate FORMULELE de calcul prescurtat și de DESCOMPUNERE pentru puterea a 2-a: (a+b)^2, (a-b)^2, a^2-b^2, (a+b+c)^2, formulele pentru puterea a 3-a: (a+b)^3, (a-b)^3, a^3-b^3, a^3+b^3, formulele pentru puterea a 4-a: (a+b)^4, (a-b)^4, a^4-b^4, a^4+b^4 și formula generală a^n-b^n.

-Formulele de calcul prescurtat sunt utilizate în clasa a 7-a, în clasa a 8-a dar și mai departe în liceu:

formuledecalculprescurtat

* descarcareUN LIKE te rog la pagina mea de Facebook


Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani.

-Grupul a ajuns la peste 27000 de membri.

-În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve.

-Cu siguranță cineva din grup va oferi ajutorul!

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Categorii:#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU, #JitaruIonelBLOG, #TeorieFormule, GIMNAZIU

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

14 răspunsuri »

 1. Sunteti un om extraordinar domunle Jitaru Ionel,va multumesc enorm de mult pentru impartasirea cunostintelor matematice ale dumneavoastra.Ma ajuta sa imi aduc aminte clasele trecute,acum fiind clasa a 12 a am nevoie mai mult ca oricand.Sunt convins ca voi promova bacalaureatul datorita site-ului dumneavoastra

 2. Domnule Jitaru, as avea nevoie sa aflu cum se rezolva calculele de tipul (a+b)(c-d) sau (a-b)(c+d) și cum se cum se pun semnele atunci când scoți termenii din paranteza

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.