#BackToSchool

Inmultirea parantezelor (exercitii rezolvate matematica -CALCUL ALGEBRIC)

Este foarte important să știți să înmulțiți două(sau mai multe) paranteze. Acest calcul o să îl efectuați în gimnaziu dar și mai departe în liceu.

CALCUL ALGEBRIC -Pentru a înmulți două paranteze de numere reale reprezentate prin litere trebuie să înmulțiți fiecare termen din prima paranteză cu fiecare termen din a doua paranteză. Este foarte important să țineți cont și de semne (de regula semnelor la înmulțire: (+)(+)=(+), (-)(-)=(+), (+)(-)=(-), (-)(+)=(-)). AVEȚI MAI JOS EXEMPLE ȘI EXERCIȚII REZOLVATE:

  • (a+b)(c+d)=ac+ad+bc+bd
  • (a-b)(c-d)=ac-ad-bc+bd
  • (a+b)(c-d)=ac-ad+bc-bd
  • (a-b)(c+d)=ac+ad-bc-bd

EXERCIȚII REZOLVATE:

IMG_20181108_0003-1

În cazul în care în fața celor două paranteze se află semnul minus, vă recomand să faceți mai întâi produsul celor două paranteze, rezultatul să îl treceți tot într-o paranteză cu semnul minus în fața acelei paranteze iar la final, semnul minus va schimba semnul termenilor din paranteză. AVEȚI EXEMPLE MAI JOS:

  • -(a+b)(c-d)=-(ac-ad+bc-bd)=-ac+ad-bc+bd.

IMG_20181108_0004-1


 Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate(liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele de TITULARIZARE și DEFINITIVARECONTRIBUIE ȘI TU CU O DISTRIBUIRE LA ACEST ARTICOL TE ROG! MULȚUMESC!


ALTE EXEMPLE -ÎNMULȚIREA A 3 PARANTEZE, ÎNMULȚIRE DE PARANTEZE CU mai mulți termeni

EXERCIȚIU REZOLVAT -Efectuați înmulțirile și reduceți termenii asemenea:

IMG_20181108_0005-1

*VEZI ȘI: Formule de calcul prescurtat: teorie + exemple (exercitii rezolvate matematica gimnaziu)


Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 17000 de membri. În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!


*VEZI ȘI: Calcul algebric -DESCOMPUNEREA in factori (exercitii rezolvate matematica gimnaziu) +fisa de lucru


Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Categorii:#BackToSchool, #ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU, #ExercitiiRezolvateMatematicaLiceu, #JitaruIonelBLOG, GIMNAZIU

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.