News

Istoria cubului Rubik

 Dacă privim istoria cubului Rubik, remarcăm că scopul iniţial al acestuia a fost să îl ajute pe inventatorul cubului să facă orele de curs mai interactive. Puzzle-ul a ajuns însă cea mai vândută jucărie din lume şi astăzi există chiar şi campionate mondiale de rezolvat cubul Rubik.

646x404

 Istoria cubului Rubik, cum a apărut:  În 1974, un tânăr profesor de arhitectură din Budapesta, Erno Rubik, a realizat un obiect despre care se credea că nu poate exista. Un cub solid care putea fi rotit, întors pe toate feţele, dar care nu se rupea. Cu abţibilduri colorate pe fiecare pătrat, cubul fusese în cele din urmă amestcat şi astfel a luat naştere cubul Rubik.

 Istoria cubului Rubik, scopul iniţial:  Profesorul maghiar a avut apoi nevoie de mai bine de o lună pentru a rezolva puzzle-ul pe care îl crease. Însă Rubik nu s-a gândit nici o clipă că  puzzle-ul lui va deveni cea mai bine vândută jucărie din lume. Erno era într-o continuă căutare de a găsi metode noi şi captivante de a-şi prezenta informaţia în timpul cursurilor, astfel că a folosit cubul pentru a explica relaţiile din spaţiul cosmic. Rubik a privit cubul său ca pe un obiect de artă, o sculptură mobilă care simboliza contrastele condiţiei umane.

    Istoria cubului Rubik, descrierea cubului: Un cub standard are latura de 5,7 cm. Jocul constă din douăzeci şi şase de cuburi mici. Cubul central de pe fiecare faţă are o singură faţă colorată; acestea sunt fixate de mecanismul central. Ele furnizează structura pe care sunt montate celelalte şi în jurul căreia se rotesc. Astfel, există douăzeci şi una de piese: o piesă centrală ce constă din trei axe intersectate ce susţin şase pătrate centrale, permiţându-le să se rotească, şi douăzeci de piese de plastic mai mici care se montează pe ea pentru a forma jocul asamblat. Cubul poate fi demontat fără mare dificultate, de regulă prin a roti o parte laterală la 45 de grade şi a scoate cubul din colţ. Totuşi, desprinderea unui cub dintr-un colţ este o modalitate prin care se poate rupe un cub central, stricând jocul. Este mult mai sigur să se folosească o şurubelniţă pentru a proteja cubul central.    Există douăsprezece piese de pe muchii care arată fiecare câte două feţe colorate şi opt piese de colţ care arată câte trei culori. Fiecare piesă are o combinaţie unică de culori, dar nu toate combinaţiile sunt prezente (de exemplu, dacă roşu şi portocaliu sunt pe feţe opuse ale cubului rezolvat, nu există nicio piesă de pe muchie, care să aibă cele două culori împreună). Poziţia relativă a acestor cuburi poate fi modificată prin rotirea unei treimi de cub la 90 de grade, 180 de grade sau la 270 de grade, dar poziţia feţelor colorate în starea rezolvată nu poate fi modificată: ea este fixată de poziţiile relative ale pătratelor din centru şi de distribuţia combinaţiilor de culori pe piesele de pe colţ şi pe cele de pe muchii.

  Istoria cubului Rubik, rezolvarea cubului:  De-a lungul istoriei cubului Rubik, au fost descoperiţi independent mai mulţi algoritmi de rezolvare a cubului Rubik. Cea mai populară metodă este cea dezvoltată de David Singmaster şi publicată în cartea sa „Note asupra Cubului Magic al lui Rubik” în 1981. Acest algoritm implică rezolvarea cubului nivel cu nivel, în care întâi se rezolvă un nivel, cel de sus, apoi cel median, şi în cele din urmă şi cel de la bază. Rezolvarea cubului nivel cu nivel poate fi făcută în mai puţin de un minut de o persoană învăţată cu algoritmul. Printre alte soluţii generale se numără metodele „colţurile întâi” sau combinaţii de alte câteva metode. Majoritatea tutorialelor expun metoda nivel cu nivel, întrucât ea se pretează la explicarea într-un ghid pas cu pas.

Istoria cubului Rubik, concursuri: Istoria cubului Rubik este încununată de succes, numeroase concursuri organizându-se la nivel internaţional pentru a afla cine poate rezolva jocul în cel mai scurt timp. Primul campionat mondial organizat de Cartea Recordurilor a avut loc la München la 13 martie 1981. Toate cuburile au fost mutate de 40 de ori şi lubrifiate cu parafină. Învingătorul oficial, cu un record de 38 de secunde, a fost localnicul Jury Froeschl.   Primul campionat mondial internaţional s-a ţinut la Budapesta la 5 iunie 1982, şi a fost câştigat de Minh Thai, un student vietnamez din Los Angeles, cu un timp de 22,95 secunde. După 2003, concursurile sunt decise de media aritmetică a celor trei încercări mediane din cinci, dar se înregistrează şi timpul cel mai bun. World Cube Association păstrează o istorie a recordurilor mondiale. În 2004, WCA a impus utilizarea unui dispozitiv de cronometrare numit Stackmat.   În istoria cubului Rubik, recordul mondial pentru o singură încercare îi aparţine olandezului Mats Valk, care în cadrul competiţiei Zonhovan Open în Belgia, a obţinut timpul de 5,55 secunde, iar cel mai reprezentativ „speedcuber” al României este Cristian Antoniu Leana, el fiind deţinătorul recordurilor naţionale de 11,88 secunde (o încercare) şi 12,35 secunde (media din cinci încercări), ambele stabilite la Bacău Open 2012.


   Vezi si:

BACALAUREAT 2015 – Rezolvarea modelului oficial Mate-Info propus de EDU

GRUPUL facebook Q&A Matematica: Daca ai un exercitiu de MATEMATICA si nu stii sa il rezolvi, noi te ajutam!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.