News

LIKE! Romania a obtinut locul 2 pe echipe la Olimpiada Balcanica de Matematica 2015. Cine sunt olimpicii care au obtinut medalii

  Lotul Romaniei la Matematica a obtinut 2 medalii de aur, 2 medalii de argint si 2 medalii de bronz la Olimpiada Balcanica de Matematica 2015. In clasamentul pe echipe, Romania a ocupat locul 2, dupa Turcia, anunta Societatea de Stiinte Matematice din Romania. Elevii romani au concurat cu liceeni din alte 19 tari. Vezi mai jos cine sunt olimpicii romani si de la ce licee provin.

Olimpiada Balcanica de Matematica (BMO 2015) s-a desfasurat in perioada 3-8 mai 2015, in Atena, Grecia. Aceasta a fost a 32-a editie a competitiei anuale, la care participa elevi de liceu si care presupune rezolvarea de catre fiecare participant, in cel mult patru ore si treizeci de minute, a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorica si algebra.

   In clasamentul pe echipe, Romania a ocupat locul 2 (cu 171 puncte), dupa Turcia (care a obtinut 177 puncte). Anul trecut, Romania s-a clasat pe locul 3, dupa Turcia si Bulgaria, anunta  Societatea de Stiinte Matematice din Romania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.  Lotul Romaniei a fost format din 6 elevi si toti au obtinut medalii.

Medaliile de aur

Stefan Spataru – este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica, iar anterior a urmat Scoala Generala „Mihai Viteazul” din Alexandria. A obtinut medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica 2014, a luat medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014, medalie de argint la Olimpiada Internationala de Matematica 2013 si medalie de bronz la precedenta editie. La editia din 2013 a Olimpiadei Balcanice de Matematica pentru seniori, el a castigat medalie de argint. Stefan Spataru este si castigator al medaliei de aur la Balcaniada de Matematica, Turcia, 2012.

Marius Bocanu – este elev in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica Bucuresti, iar studiile gimnaziale si le-a facut la Scoala Generala Nr.1 din Pitesti. El a obtinut medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014, medalie de argint si la Olimpiada Internationala de Matematica 2013, medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori 2013, precum si medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica din 2011.

Medaliile de argint

   Simona Diaconu – este eleva in clasa a XII-a la Liceul International de Informatica din Bucuresti, iar anterior a urmat studiileLiceului Teoretic „Spiru Haret” din Tecuci. A obtinut medalie de aur laOlimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2015, medalie de argint la Olimpiada Internationala de Matematica 2014, medalie de aur la Olimpiada Europeana de Matematica pentru Fete 2014, unde Romania a ocupat locul 3 pe natiuni. Simona a participat de trei ori la aceasta competitie si a castigat aur de fiecare data. In 2013, a obtinut medalie de aur la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru seniori, unde Romania s-a clasat pe primul loc pe natiuni. Tot medalie de aur a obtinut si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013, iar in 2011 Simona Diaconu a luat argintul la Olimpiada Balcanica de Matematica.

Ioan-Laurentiu Ploscaru – este elev in clasa a XI-a la Colegiul National „Alexandru Lahovari” din Ramnicu Valcea. A obtinut medalie de argint la Olimpiada Internationala de Matematica 2014, a castigat medalie de aur cu punctaj maxim la Olimpiada Balcanica de Matematica 2014. Tot medalie de aur cu punctaj maxim a castigat si la Olimpiadele Balcanice de Matematica pentru juniori 2013 si 2012 si la ambele editii s-a clasat pe primul loc la individual. De asemenea, a castigat medalie de aur si la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada 2013. In 2012, el a fost medaliat cu aur de Societatea Stiintifica de Matematica din Romania, iar in 2009 a obtinut bronzul la Concursul International „Arhimede”, scrie Adevarul.

Medaliile de bronz

  • Andrei-Bogdan Puiu – este elev in clasa a XII-a la Colegiul National „Vasile Alecsandri” Galati. Publicatia Viata-libera.ro scrie ca Andrei Bogdan Puiu are doar 15 ani, dar este in ultima clasa de liceu si a reusit performanta de a fi admis la Cambridge, institutie care insa i-a cerut sa mai astepte un an pentru a le putea urma cursurile, pentru ca „n-au admis niciodata un student strain mai mic de 16-17 ani”. In luna februarie, liceanul a declarat pentru publicatia citata ca, „daca nu ma vor primi anul acesta, voi merge la Imperial [Imperial London College, unde a fost acceptat – n.red.], pe specializarea matematica-informatica. Acolo m-au primit fara sa-si faca probleme in privinta varstei mele”. La 10 ani a obtinut medalie de aur la Olimpiada Nationala de Matematica, la 13 ani a obtinut a doua sa medalie de aur, iar la 14 ani – argint.

La BMO 2015 au participat echipe din Albania, Bosnia si Herzegovina, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Grecia, Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si Turcia (tari membre) precum si echipe din Azerbaijan, Grecia B, Italia, Iran, Kazakhstan, Kirgizstan, Arabia Saudita, Tajikistan, Turkmenistan si Marea Britanie impreuna cu Irlanda (tari invitate).

 Regulamentul Balcaniadei de Matematica prevede ca fiecare elev are dreptul sa aleaga limba in care scrie rezolvarea subiectelor de concurs si nu este permisa intrarea in sala de examinare cu calculatoare sau carti. Singurele instrumente cu care olimpicii au voie sa intre in sala sunt cele de scris si pentru desen.

(sursa hotnews.ro)

1 răspuns »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.