#JitaruIonelBLOG

A fost descoperit cel mai mare număr prim. Are 23.249.425 cifre

Cel mai mare număr prim a fost descoperit cu ajutorul proiectului Great Internet Mersenne Prime Search – GIMPS. Noul număr prim este calculat prin ridicarea la puterea 77.232.917 a lui 2, iar din totalul obținut se scade 1. Numărul arată astfel: 277,232,917-1. Acesta are 23.249.425 cifre iar descoperirea a fost realizată de un calculator folosit de voluntarul Jon Pace.

Untitled

Noul număr prim este prea mare pentru a fi pus într-un articol (s-ar întinde pe 118 de kilometri), varianta sa comprimată este M77232917 şi este al 50-lea număr prim de tipul Mersenne descoperit. Numărul este mai mare cu aproape un milion de cifre decât al doilea cel mai mare număr prim, care este tot un număr prim Mersenne.

Numerele Mersenne sunt numite după călugărul francez Marin Mersenne, care a studiat aceste numere acum mai bine de 350 de ani.

Dar pentru matematicieni, atât amatori cât și profesioniști, aceste numere mari prime au devenit ca o vânătoare de comori – destul de literal, GIMPS oferind premii în bani pentru fiecare descoperire a unui nou număr prim. Se oferă 3000 de dolari pentru fiecare nou număr de tip Mersenne descoperit și 50000 de dolari pentru descoperirea primului număr prim de 100 de milioane de cifre.

Dacă vrei să te alături proiectului Great Internet Mersenne Prime Search – GIMPS,  o poți face cu ajutorul software-ului dedicat:

DETALII AICI

sursă: sciencealert.com

CITEȘTE ȘI :

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.