#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Unghiuri alterne interne, alterne externe, corespondente, interne (externe) de aceeasi parte a secantei

Două drepte distincte a și b, tăiate de o secantă c formează perechi de unghiuri:

Untitled-3

  • ALTERNE INTERNE: <2 cu <8; <3 cu <5.
  • ALTERNE EXTERNE: <1 cu <7; <4 cu <6.
  • CORESPONDENTE: <1 cu <5; <2 cu <6; <4 cu <8; <3 cu <7.
  • INTERNE DE ACEEAȘI PARTE A SECANTEI: <2 cu <5; <3 cu <8.
  • EXTERNE DE ACEEAȘI PARTE A SECANTEI: <1 cu <6; <4 cu <7.

TEOREMA DE EXISTENȚĂ A DREPTELOR PARALELE: Dacă două drepte tăiate de o secantă formează o pereche de unghiuri ALTERNE INTERNE CONGRUENTE atunci DREPTELE sunt PARALELE.

Dă te rog un share pe facebook în diverse grupuri și un TAG în comentarii ca să știe și alți prieteni(colegi) ai tăi de existența acestor materiale! MULȚUMESC!

OBSERVAȚII:

  1. Dacă două drepte tăiate de o secantă formează o pereche de unghiuri ALTERNE EXTERNE CONGRUENTE atunci DREPTELE sunt PARALELE.
  2. Dacă două drepte tăiate de o secantă formează o pereche de unghiuri CORESPONDENTE CONGRUENTE atunci DREPTELE sunt PARALELE.
  3. Dacă două drepte tăiate de o secantă formează o pereche de unghiuri INTERNE(EXTERNE) DE ACEEAȘI PARTE A SECANTEI SUPLEMENTARE atunci DREPTELE sunt PARALELE.

 

Eu îmi dedic timpul liber să ajut GRATUIT elevii din România! SUSȚINE și tu munca de pe BLOGUL MEU cu suma de 5$ (20 lei)! Costul anual de întreținere al blogului depășește 300 de euro!

Accesul la blog rămâne gratuit! Eu o să continui să postez rezolvări dar am nevoie de susținerea ta! Plata rapidă cu CARDUL(click pe VISA sau Mastercard) sau cu PAYPAL:

$5.00


DOUĂ DREPTE PARALELE TĂIATE DE O SECANTĂ: Două drepte PARALELE (a||b) tăiate de o SECANTĂ(c) formează perechi de UNGHIURI ALTERNE INTERNE CONGRUENTE (<2 ≡<8; <3 ≡<5), ALTERNE EXTERNE CONGRUENTE (<1 ≡<7; <4 ≡<6), CORESPONDENTE CONGRUENTE (<1 ≡<5; <2 ≡<6; <4 ≡<8; <3 ≡<7), INTERNE DE ACEEAȘI PARTE A SECANTEI SUPLEMENTARE (m(<2)+m(<5)=180°; m(<3)+m(<8)=180°) și EXTERNE DE ACEEAȘI PARTE A SECANTEI SUPLEMENTARE (m(<1)+m(<6)=180°; m(<4)+m(<7)=180° ).

Untitled2-4

Exemplu +rezolvare:

Fie dreptele a||b tăiate de o secantă c. Aflați pe x în următoarele situații:

Scan0034

#JitaruIonelBLOG

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.