#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Marimi direct proportionale

PROBLEME REZOLVATE CU „MĂRIMI DIRECT PROPORȚIONALE”

Numerele x, y și z sunt direct proporționale(d.p) cu numerele nenule a, b și c dacă formează șirul de rapoarte egale de mai jos:

1
Problema 1: Suma a trei numere este 1520. Să se determine numerele știind că ele sunt direct proporționale cu 6, 11 și 21.
Problema 2: Aflați numerele a, b, c știind că sunt direct proporționale cu 2, 5 și 7, iar produsul lor este 560.
Problema 3: Media aritmetică a trei numere este egală cu 48. Aflați numerele, știind că sunt direct proporționale cu 3, 4 și 5.


REZOLVARE PROBLEMA 1:

Scan0031

Dă te rog un SHARE (o distribuire) pe facebook(în diverse grupuri) la acest articol (și un TAG în comentarii) ca să știe și alți prieteni(colegi) de-ai tăi de existența acestor materiale (sau un share pe alte rețele de socializare)! MULȚUMESC!

SUSȚINE ACEST BLOG CU UN LIKE LA PAGINĂ: facebook.com /ProfesorJitaruIonelBLOG


REZOLVARE PROBLEMA 2:

Scan0032

*VEZI ȘI: Marimi invers proportionale


REZOLVARE PROBLEMA 3:

Scan0033
Nu uitați să folosiți butonul de search pentru a căuta anumite materiale dar și meniul blogului. Pe blogul meu găsiți lecții de matematică cu exerciții rezolvate de gimnaziu și liceu, modele rezolvate de Evaluare Națională și BAC, arhivă EDU de modele pentru toate materiile, și orice noutate ce ține de educație(calendare școlare, calendarul examenelor din fiecare an, concursuri școlare, simulări, sesiuni de examene, rezultate de la examene sau de la admitere și multe altele).


MODELE DE TEZĂ -la MATEMATICĂ -GIMNAZIU:

Aveți mai jos câteva modele de teză la matematică (cu rezolvări -bareme) pentru clasele 5-8:

NOU! *teză mate clasa a 5-a (SEMESTRUL 1 -Modulul 1+2): An școlar 2022-2023: Modele de teză (clasa a 5-a) -la matematică pe semestrul I (cu rezolvare)

NOU! *teză mate clasa a 5-a (sem 2 -Modulul 3+4+5): Model de teză -clasa a 5-a -la matematică pe semestrul 2

*teză mate clasa a 6-a: Model teza la matematica pentru clasa a 6-a, semestrul 2+ rezolvare

*teză mate clasa a 7-a: 7 modele de teza EDU la matematica -sem 2 -clasa a 7-a + rezolvari (bareme)

*teză mate clasa a 8-a(teza 1): clasa a 8-a: Teza la matematica -semestrul al II-lea (model 1 cu rezolvare)

*teză mate clasa a 8-a(teza 2): clasa a 8-a: Teza #2 la matematica -semestrul al II-lea (model 2 cu rezolvare)

*teză mate clasa a 8-a(noi modele): 5 modele de teza EDU pt clasa a 8-a la matematica -sem 2 +rezolvari (bareme)


Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 28000 de membri.

-În acest grup, elevi și părinți care nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!

*VEZI când vine vacanța aici: CALENDAR AN SCOLAR 2022-2023 (STRUCTURA NOULUI AN SCOLAR)


DESPRE MINE:

 Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)!

  • Puteți susține financiar (cu orice sumă doriți) dezvoltarea proiectului #JitaruIonelBLOG:
  • card bancar: revolut.me/ ionelblog (nu aveți nevoie de revolut ci doar de un card bancar);
  • ID revolut: @ionelblog
  • cont bancar (titular cont JITARU IONEL): RO26 BREL 0006 3007 6352 0100
  • Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului! Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!). Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 100 de oameni contribuie cu 20 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal! Orice altă sumă (în afară de taxa anuală) va fi investită tot în blog (de exemplu în publicitate pe facebook ca articolele să fie văzute de cât mai mulți oameni)! ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!

Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 28000 de membri.

-În acest grup, elevi și părinți care nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

3 răspunsuri »

  1. Bună ziua! Vă apreciez foarte mult deoarece explicați foarte bine și scrieți foarte frumos. Felicitări!☺

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.