#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Unghi exterior unui triunghi. Teorema unghiului exterior

teorie+ probleme REZOLVATE -Unghi exterior unui triunghi. Teorema unghiului exterior. Suma măsurilor unghiurilor exterioare unui triunghi

DEFUnghiul exterior unui triunghi este unghiul format de o latură a triunghiului cu prelungirea altei laturi a acestuia. În figura de mai jos ∠ACD este unghi exterior triunghiului ABC.

a


TEOREMA UNHIULUI EXTERIOR – Măsura oricărui unghi exterior unui triunghi este egală cu suma măsurilor unghiurilor interioare neadiacente:

a1

Așadar unghiul exterior este ACD(sau <Cext -l-am notat cu <4), unghiurile interioare neadiacente sunt <A (sau <BAC -notat cu <1) și <B (sau <ABC -notat cu <2).

IMPORTANTSuma măsurilor unghiurilor exterioare unui triunghi este de 360º: m(<Aext)+m(<Bext)+m(<Cext)= 360º.


VEZI ȘI: Suma masurilor unghiurilor unui triunghi


DEMONSTRAȚIE:

Scan0047


O să TE ROG să dai un LIKE la pagina mea de FACEBOOK și o distribuire (SHARE) la acest articol ! ( iar eu o să rezolv noi modele de Evaluare Națională și BAC la matematică+ o să scriu noi articole cu lecții din gimnaziu și liceu cu teorie + exerciții rezolvate) –facebook.com/ ProfesorJitaruIonelBlog/


PROBLEME REZOLVATE:

Problema 1) Fie triunghiul ABC și CD prelungirea laturii BC dincolo de C. Cunoscând m(<A)=40º și m(<B)=60º, să se determine măsura unghiului exterior lui C și măsura unghiului C interior.

a1

 Problema 2) Aflați valoarea lui x în următoarele situații:

a)

 a2

b)

b)a3

REZOLVARE PROBLEMA 1)

Untitled

REZOLVARE PROBLEMA 2)

Scan0049

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.