#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Unghi exterior unui triunghi. Teorema unghiului exterior

teorie+ probleme REZOLVATE -Unghi exterior unui triunghi. Teorema unghiului exterior. Suma măsurilor unghiurilor exterioare unui triunghi

DEFUnghiul exterior unui triunghi este unghiul format de o latură a triunghiului cu prelungirea altei laturi a acestuia. În figura de mai jos ∠ACD este unghi exterior triunghiului ABC.

a


TEOREMA UNHIULUI EXTERIOR – Măsura oricărui unghi exterior unui triunghi este egală cu suma măsurilor unghiurilor interioare neadiacente:

a1

Așadar unghiul exterior este ACD(sau <Cext -l-am notat cu <4), unghiurile interioare neadiacente sunt <A (sau <BAC -notat cu <1) și <B (sau <ABC -notat cu <2).

IMPORTANTSuma măsurilor unghiurilor exterioare unui triunghi este de 360º: m(<Aext)+m(<Bext)+m(<Cext)= 360º.


VEZI ȘI: Suma masurilor unghiurilor unui triunghi


DEMONSTRAȚIE:

Scan0047


O să TE ROG să dai un LIKE la pagina mea de FACEBOOK și o distribuire (SHARE) la acest articol ! ( iar eu o să rezolv noi modele de Evaluare Națională și BAC la matematică+ o să scriu noi articole cu lecții din gimnaziu și liceu cu teorie + exerciții rezolvate) –facebook.com/ ProfesorJitaruIonelBlog/


PROBLEME REZOLVATE:

Problema 1) Fie triunghiul ABC și CD prelungirea laturii BC dincolo de C. Cunoscând m(<A)=40º și m(<B)=60º, să se determine măsura unghiului exterior lui C și măsura unghiului C interior.

a1

 Problema 2) Aflați valoarea lui x în următoarele situații:

a)

 a2

b)

b)a3

REZOLVARE PROBLEMA 1)

Untitled

 

SUSȚINE și tu munca de pe BLOGUL MEU cu suma de 10 euro! Costul anual de întreținere al blogului depășește 300 de euro!

Accesul la blog rămâne gratuit! Eu o să continui să postez rezolvări dar am nevoie de susținerea ta! Plata rapidă cu CARDUL(click pe VISA sau Mastercard) sau cu PAYPAL:

€10,00

REZOLVARE PROBLEMA 2)

Scan0049

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.