Rezolvare de ecuații în mulțimea numerelor complexe C. Ecuații bipătrate. Ecuații cu delta negativ (pregătire BAC /clasa a 10-a) +2 fișe de lucru cu exerciții propuse și rezolvate
Exemple de ecuații rezolvate în acest articol: x2= -25, ( x+1)2= -16, x3 –8=0, x2 -8x+32=0 (cu delta<0), x3+1=0, x6 -9x3+8=0, x4 -8x2 -9=0, toate având cerința: „Să se rezolve în C ecuațiile”.
Așadar găsiți în acest articol teorie și exemple de ecuații rezolvate în mulțimea C (clasa a 10-a /pregătire BAC):
*ecuații de gradul 2 cu delta negativ și *ecuații de forma x2=-a (a>0), x3+a=0, x4+ax²+b=0 și x6-ax3+b=0 cu a,b din R +2 fișe de lucru cu exerciții propuse și rezolvate:
Ecuații bipătrate
Ecuația de forma ax4+bx²+c=0 unde a,b,c∈R, a≠0, x – variabilă, se numește ecuație bipătrată. Prin substituția x2 = t (atunci x4 = t2) ecuația bipătrată se reduce la o ecuație de gradul al doilea.
GĂSIȚI MAI JOS ÎN ARTICOL ECUAȚII BIPĂTRATE REZOLVATE (în fișa de lucru -la exercițiul 3)!
Ecuație de gradul 2 cu DELTA NEGATIV:
Ecuația ax²+bx+c=0, a,b,c∈R, a≠0, cu Δ=b²-4ac<0 nu are soluții în mulțimea numerelor reale R dar ARE SOLUȚII ÎN MULȚIMEA NUMERELOR COMPLEXE C(2 rădăcini complexe conjugate).
AVEȚI FORMULA DE CALCUL și EXEMPLE MAI JOS:
ECUAȚII REZOLVATE ÎN C:
*O rugăminte am și eu:
Dă te rog un share -o distribuire(la acest articol și la articolele postate pe acest blog) pe facebook în diverse grupuri(sau pe alte rețele de socializare) ca să știe cât mai mulți de existența acestor materiale!
MULȚUMESC!*
REZOLVARE DE ECUAȚII BIPĂTRATE (ex. 3):
Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)!
VEZI ȘI LECȚIILE de clasa a 10-a:
-
Forma algebrica a unui numar complex. Conjugatul si modulul unui numar complex (exercitii rezolvate matematica clasa a 10-a)
-
Proprietatile logaritmilor. Formule. Operatii -log, ln, lg (exercitii rezolvate matematica clasa a 10 a)
FIȘĂ DE LUCRU cu exerciții propuse:
*după modelul fișei de lucru cu exerciții rezolvate de mai sus*
DOWNLOAD FIȘĂ DE LUCRU PDF:
*Aveți mai jos cele două fișe de lucru într-un singur fișier PDF pentru print și download:
Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:
-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani.
-Grupul a ajuns la peste 25000 de membri. În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve.
-Cu siguranță cineva din grup va oferi ajutorul!
*VEZI când vine vacanța aici: CALENDAR AN SCOLAR 2021-2022 (STRUCTURA NOULUI AN SCOLAR)
Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG
2 răspunsuri »