#JitaruIonelBLOG

Înmulțirea și împărțirea fracțiilor ordinare. Puteri (exerciții rezolvate matematică clasa a 5-a)

Exerciții rezolvate matematică -OPERAȚII CU FRACȚII ORDINARE: Înmulțirea fracțiilor ordinare. Puteri. Împărțirea fracțiilor ordinare:


A. Înmulțirea fracțiilor ordinare:

Înmulțirea a două fracții ordinare se efectuează astfel: se înmulțesc numărătorii între ei și numitorii între ei. Dacă este posibil rezultatul obținut în urma înmulțirii se simplifică (se obține o FRACȚIE IREDUCTIBILĂ).

1

EXEMPLU:

fr1


*Accesul este GRATUIT la toate materialele postate pe acest blog! CONTRIBUIE ȘI TU CU O DISTRIBUIRE la acest articol (Mulțumesc)!*

B. PUTERI:

O fracție ordinară se ridică la o putere astfel: se ridică la acea putere atât numărătorul cât și numitorul acelei fracții.

EXEMPLU:

fr2


C. Împărțirea fracțiilor ordinare:

Împărțirea a două fracții ordinare se efectuează astfel: se transformă în înmulțire între prima fracție și a doua fracție inversată.

2


D. EXERCIȚII REZOLVATE:

*Accesul este GRATUIT la toate materialele postate pe acest blog! CONTRIBUIE ȘI TU CU O DISTRIBUIRE la acest articol (Mulțumesc)!*

IMG_20190213_0001-1

IMG_20190213_0002-1

 • AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG!

 • Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe taxa anuala si pe reclamele de promovare a articolelor astfel incat lectiile gratuite sa fie vazute de cat mai multi elevi; pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!).
 • Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:

 • https:// revolut.me/ionelblog

 • Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
 • revolut.me/ionelblog
 • ID revolut: @ionelblog
 • SAU cont bancar (titular cont JITARU IONEL):

 • RO26 BREL 0006 3007 6352 0100

 • Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 100 de oameni contribuie cu 20 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
 • https://revolut.me/ionelblog

 • ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!


Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani.

-Grupul a ajuns la peste 28000 de membri.

-În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve.

-Cu siguranță cineva din grup te va ajuta!

*VEZI când vine vacanța aici: CALENDAR AN SCOLAR 2022-2023 (STRUCTURA NOULUI AN SCOLAR)


Lectii de matematica pentru elevii de gimnaziu:

*Clasa a 5-a: Lecții de matematică -clasa a 5-a -algebră și geometrie

*Clasa a 6-a: Lecții de matematică -clasa a 6-a -algebră și geometrie

*Clasa a 7-a: Lecții de matematică -clasa a 7-a -algebră și geometrie

*Clasa a 8-a: Lecții de matematică -clasa a 8-a -algebră și geometrie +pregătire Evaluare Națională

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Categorii:#JitaruIonelBLOG

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.