#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Operatii cu numere intregi in Z – cu semn. Adunarea /Scaderea – reguli, exemple -clasa a-6-a

Am realizat un  nou articol din seria exerciții de bază (simple) rezolvate, întrucât dacă nu înțelegeți noțiunile de bază o să fie foarte greu să înțelegeți exercițiile de nivel mediu și greu: reguli semne ADUNAREA/SCĂDEREA numerelor întregi .

Lecția este de clasa a-6-a și este foarte IMPORTANTĂ! Am întâlnit (din păcate) elevi de clasa a-12-a care se încurcau la întrebări de genul -12-15, -9+5 etc. Nu o să vă dau definițiile clasice cu modul de la adunarea numerelor întregi ci o să vă prezint două reguli mai simple pentru a aduna ( scădea) oricare două numere întregi indiferent de semne:

  1. Dacă cele două numere au același semn (PLUS și PLUS +a+a/ MINUS și MINUS     -a-a) se efectuează adunarea numerelor (fără semne) iar la rezultat se pune semnul comun lor EXP -6-7= – (6+7)= -13, +5+10 = +(5+10)= +15.
  2. Dacă cele două numere au semne diferite ( PLUS și MINUS +a-b/ MINUS și PLUS -a+b) se efectuează scăderea numerelor (din numărul mai mare scădeți numărul mai mic – dar fără semne) iar rezultatul va avea semnul numărului mai mare EXP -10+3 = numărul mai mare 10 (fără semn ) – numărul mai mic 3 (fără semn) 10-3 = -7 (rezultatul va avea semnul lui 10(minus))

Aveți mai jos câteva exemple de OPERAȚII CU NUMERE ÎNTREGI , iar spre finalul articolului un set de exerciții pentru exersare (FIȘĂ de lucru- exerciții propuse), iar pentru verificarea rezultatelor – Rezolvare Fișă de lucru:

 

EXERCIȚII PROPUSE- FIȘĂ DE LUCRU – adunarea/scăderea numerelor întregi:

 

REZOLVARE  FIȘĂ DE LUCRU – adunarea/scăderea numerelor întregi:

 

Alte lecții utile:

#ExercitiiRezolvateMatematica Să aveți o zi frumoasă!

#JitaruIonelBLOG

Categorii:#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU, #JitaruIonelBLOG, #TeorieFormule, Evaluare Națională (Capacitate), GIMNAZIU

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.