#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Unghiuri complementare. Unghiuri suplementare (gimnaziu)

Aveți în acest articol teorie și exemple la lecția de geometrie de clasa a 6-a „Unghiuri complementare. Unghiuri suplementare”.

UNGHIURI COMPLEMENTARE

DEF-Dacă suma măsurilor a două unghiuri este egală cu 90 de grade, atunci cele două unghiuri se numesc UNGHIURI COMPLEMENTARE. Oricare dintre cele două unghiuri reprezintă COMPLEMENTUL celuilalt.

OBS- Dacă într-o problemă vi se cere complementul unui unghi, o să scădeți din 90 de grade valoarea acelui unghi pentru a afla complementul.

EX 1) Aflați complementul unui unghi cu măsura de 30 de grade.

R– complementul=90-30=60 de grade.

UNGHIURI SUPLEMENTARE

DEFDacă suma măsurilor a două unghiuri este egală cu 180 de grade, atunci cele două unghiuri se numesc UNGHIURI SUPLEMENTARE. Oricare dintre cele două unghiuri reprezintă SUPLEMENTUL celuilalt.

OBS- Dacă într-o problemă vi se cere suplementul unui unghi, o să scădeți din 180 de grade valoarea acelui unghi pentru a afla suplementul.

EX 2) Aflați suplementul unui unghi cu măsura de 110 grade.

R suplementul=180-110=70 de grade.

OBS- Dacă două unghiuri au complementele sau suplementele congruente atunci cele două unghiuri sunt congurente.

EX. 3) Determinați măsurile a două unghiuri complementare, știind că măsura unuia dintre ele este de patru ori mai mare decât măsura celuilalt.

R– Notăm cu X și Y măsurile celor două unghiuri. Știm că X=4Y. Cum x și y sunt complementare => X+Y=90. => 4Y+Y=90 => 5Y=90 => Y=90:5 => Y=18 grade=> X=4*18 sau 90-18, adică X=72 grade.

EX. 4) Aflați complementul și suplementul unghiului cu măsura de: a) 81 grade, b) 44 grade 33 minute.

Untitled

Untitled


  • În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!
  • AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG! Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe taxa anuala si pe reclamele de promovare a articolelor astfel incat lectiile gratuite sa fie vazute de cat mai multi elevi; pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!).
  • Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:
  • https:// revolut.me/ionelblog
  • Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
  • revolut.me/ionelblog
  • Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 150 de oameni contribuie cu 10 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
  • https://revolut.me/ionelblog
  • ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!

*VEZI ȘI: Unghiul. Clasificarea unghiurilor. Unghiuri congruente

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Categorii:#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU, #JitaruIonelBLOG

Etichetat ca:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.