#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Scoaterea si introducerea factorilor de sub radical (exercitii rezolvate matematica clasa a 7-a, a 8-a)

Mulțimea numerelor reale. Scoaterea și introducerea factorilor de sub radical (exemple, exerciții rezolvate -la final găsiți o fișă de lucru cu exerciții propuse după modelul de fișă ce conține exerciții rezolvate):

Operația de scoatere a factorilor de sub radical este foarte importantă.

Se învață la matematică în clasa a 7-a dar se utilizează și în clasa a 8-a sau mai departe în liceu.

Scoaterea factorilor de sub radical se utilizează de exemplu pentru a compara numere reale de forma a·√b sau pentru a efectua calcule cu radicali (adunări, scăderi).
EXEMPLE -SCOATEȚI FACTORII DE SUB RADICAL:

O să vă învăț să scoateți factorii de sub radicali în 2 metode:

Metoda Idescompuneți numărul în factori primi (iar perechile „ies” de sub radical; dacă există mai multe perechi le înmulțiți).

Metoda IIscrieți numărul ca un produs care să conțină un radical ce se poate calcula direct(un pătrat perfect):

IMG_20181001_0001-1


EXEMPLE -INTRODUCEȚI FACTORII SUB RADICAL:

 • Ca să introduceți un factor sub radical trebuie sa îl ridicați la puterea a 2-a:

IMG_20181001_0002-1


 • Urmează o FIȘĂ DE LUCRU CU EXERCIȚII REZOLVATE după mesajul de mai jos!

DESPRE MINE:

 •  Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)! 
 • În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!
 • Mă bucur să vă anunț că astăzi am ajuns la 69 de MILIOANE DE VIZITE pe blog, anul 2021 fiind cel mai bun ca număr de vizualizări! VĂ MULȚUMESC!
 • AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG! Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 7 ani am investit peste 2100 de euro în acest blog (pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!)
 • Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:
 • https:// revolut.me/ionelblog
 • Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
 • revolut.me/ionelblog
 • Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 150 de oameni contribuie cu 10 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
 • https://revolut.me/ionelblog
 • ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!

IMG_20181001_0003-1

IMG_20181001_0005-1

IMG_20181001_0006-1

*O rugăminte am și eu: Dă te rog un share -o distribuire(la acest articol și la articolele postate pe acest blog) pe facebook în diverse grupuri(sau pe alte rețele de socializare) ca să știe cât mai mulți de existența acestor materiale! MULȚUMESC!*


FIȘĂ DE LUCRU -EXERCIȚII PROPUSE:

IMG_20181001_0004-1


ALTE LECȚII UTILE DIN CAPITOLUL RADICALI:

*Lecția 1: Tabel cu principalii radicali pe care îi folosiți în calcule

*Lecția 2: Calcule cu radicali -Adunarea și scăderea numerelor reale de forma a√b (exerciții rezolvate matematică)

*Test cu exerciții rezolvate: Numere reale -TEST din capitolul RADICALI

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

20 de răspunsuri »

 1. Bravo. Felicitari. Asa inteleg ca tatic pt a rezolva cate ceva cu copilul care nu vrea sa se implice.

 2. Mulțumesc mult! Sunt a VII a și am lipsit de la lecție deoarece am fost răcită. Acum pot să țin pasul cu clasa.💁🏻✨

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.