#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Teorema medianei. Reciproca teoremei medianei

Teorema medianei corespunzătoare ipotenuzei unui triunghi dreptunghic. Reciproca teoremei medianei

TEOREMA MEDIANEI:

În orice triunghi dreptunghic, mediana corespunzătoare ipotenuzei (mediana dusă din vârful unghiului drept) are lungimea egală cu jumătate din lungimea ipotenuzei.

În ΔABC, m(<BAC)=90°, M∈ [BC], AM mediană ([MC]≡ [MB]) => AM=½BC.

teoremamedianei

RECIPROCA TEOREMEI MEDIANEI:

Dacă într-un triunghi lungimea unei mediane este egală cu jumătate din lungimea laturii corespunzătoare ei, atunci triunghiul este dreptunghic.

În ΔABC,  AM mediană și AM=CM=MB (sau AM=½BC) =>m(<BAC)=90°.

*CONTRIBUIE și tu cu o DISTRIBUIRE la acest articol! MULȚUMESC!*


CITEȘTE ȘI:


Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)!

Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 16000 de membri. În acest grup, elevi care poate nu își permit meditații la matematică sau elevi care pur și simplu nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!


CITEȘTE ȘI:

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.