Aveți mai jos teorie, exerciții rezolvate și exerciții propuse la lecțiile „Reguli de calcul cu puteri. Compararea puterilor. Patrat Perfect. Cub Perfect”.
REGULI DE CALCUL CU PUTERI
Pentru „a la puterea n”, numărul a se numește baza puterii iar numărul n se numește exponentul puterii:
COMPARAREA PUTERILOR:
1.Dacă două puteri au aceeași bază și exponenții diferiți atunci este mai mare puterea cu exponentul mai mare;
2.Dacă două puteri au același exponent nenul și baze diferite atunci este mai mare puterea cu baza mai mare;
3. Dacă două puteri au și bazele și exponenții diferiți, se transformă puterile respective (dacă e posibil) în puteri cu aceeași bază sau în puteri cu același exponent, și se aplică regulile 1 sau 2 de mai sus (exemplele rezolvate e, f, g);
În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”) din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!
-
AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG!
- Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe taxa anuala si pe reclamele de promovare a articolelor astfel incat lectiile gratuite sa fie vazute de cat mai multi elevi; pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!).
-
Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:
-
https:// revolut.me/ionelblog
- Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
- revolut.me/ionelblog
- ID revolut: @ionelblog
-
SAU cont bancar (titular cont JITARU IONEL):
-
RO26 BREL 0006 3007 6352 0100
- Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 100 de oameni contribuie cu 20 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
-
https://revolut.me/ionelblog
-
ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!
PĂTRAT PERFECT. CUB PERFECT:
- Un număr natural a se numește PĂTRAT PERFECT dacă există un număr natural b, astfel încât a= b la puterea a 2-a;
- Un număr natural a se numește CUB PERFECT dacă există un număr natural b, astfel încât a= b la puterea a 3-a;
- EXEMPLE de pătrate perfecte și cuburi perfecte până la 1000:
*O rugăminte am și eu: Dă te rog un share (la articolele postate pe acest blog) pe facebook în diverse grupuri(sau pe alte rețele de socializare) ca să știe cât mai mulți de existența acestor materiale! MULȚUMESC!
VEZI ȘI:
**Modele COMPER 2022 -clasele 5-8 (gimnaziu) -Etapa I +subiecte si bareme din toti anii anteriori (romana si matematica)
**Formule de calcul prescurtat: teorie + exemple ( exercitii rezolvate matematica gimnaziu)
*Operatii cu numere intregi ( in Z) – cu semn (1). Adunarea/Scaderea – reguli, exemple -clasa a-6-a
**Exemple de ecuatii simple (1) + fisa de lucru cu ecuatii rezolvate (exercitii rezolvate matematica gimnaziu)
Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG
5 răspunsuri »