#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Formulele de transformare a fractiilor zecimale in fractii ordinare (exercitii rezolvate matematica)

FORMULELE DE TRANSFORMARE a FRACȚIILOR ZECIMALE FINITE, a FRACȚIILOR ZECIMALE PERIODICE SIMPLE și a FRACȚIILOR ZECIMALE PERIODICE MIXTE ÎN FRACȚII ORDINARE -exemple, exerciții rezolvate matematică și fișe de lucru cu exerciții propuse:

A) Transformarea fracțiilor zecimale finite:

-la numărător scrieți toate cifrele (dar fără virgulă);

-la numitor scrieți 1 urmat de atâtea zerouri câte cifre se găsesc după virgulă;

-EXEMPLE:

exemplu1


B) Transformarea fracțiilor zecimale periodice simple:

-la numărător scrieți toate cifrele (fără virgulă) și scădeți cifrele aflate înaintea perioadei; 

-la numitor scrieți atâția de 9 câte cifre aveți în perioadă;

-EXEMPLE:

exemplu2


C) Transformarea fracțiilor zecimale periodice mixte:

-la numărător scrieți numărul (fără virgulă) și scădeți numărul format până la perioadă;

-la numitor scrieți atâția de 9 câte cifre se găsesc în perioadă și atâția de zero câte cifre se găsesc între virgulă și perioadă;

-EXEMPLU:

exemplu3

OBSDe obicei în cerința exercițiilor vi se cere să transformați în fracții ordinare IREDUCTIBILE(fracții care nu se mai pot simplifica).

Așadar după transformare, simplificați fracția până devine ireductibilă ca în exemplul de mai sus!


EXERCIȚII REZOLVATE:

Transformați următoarele fracții zecimale în fracții ordinare:

IMG_20181011_0001-1


EXERCIȚII PROPUSE:

transformarea fractiilor zeccimale simple-0000

  • Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)! 
  • În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!
  • AJUTĂ ȘI TU LA DEZVOLTAREA PROIECTULUI #JitaruIonelBLOG! Dacă apreciezi munca mea la acest blog atunci poți ajuta contribuind la costul anual de întreținere al blogului. Până în acest moment am plătit singur această taxă către wordpress în fiecare an (în jur de 300 de euro!). Timp de 8 ani am investit peste 3000 de euro în acest blog (pe lângă miile de ore investite în lecțiile cu acces gratuit!).
  • Poți ajuta cu orice sumă dorești! Ai nevoie doar de un card bancar:
  • https:// revolut.me/ionelblog
  • Pașii de urmat sunt simpli: click pe link, introdu suma în lei, alege plata cu cardul și asta este tot (nu ai nevoie de revolut pentru a face asta)!
  • revolut.me/ionelblog
  • Întrucât suntem o comunitate mare de oameni am zis să cer ajutorul vostru pentru plata acestei taxe (de exemplu dacă 150 de oameni contribuie cu 10 lei taxa este plătită). Această taxă ajută în primul rând la stocarea nelimitată de fișiere PDF în site (pe lângă altele -domeniu, siguranța că acest site nu o să pice, acces la diferite aplicații etc.), ceea ce este foarte important pentru ca acest blog să continuie să funcționeze normal!
  • https://revolut.me/ionelblog
  • ATENȚIE! Accesul rămâne gratuit indiferent dacă contribuiți sau nu dar aș aprecia foarte mult orice contibuție! Vă mulțumesc!

FIȘELE DE LUCRU în format PDF (pentru imprimare):


Modele de teză (la matematică) pentru elevii de clasa a 5-a:

-Teza pe SEMESTRUL 1 (MODULUL 1+2): An școlar 2022-2023: Modele de teză (clasa a 5-a) -la matematică pe semestrul I (modulul 1+2, cu rezolvare)

NOU! Teza pe SEMESTRUL 2 (MODULUL 3+4+5): Model de teză (clasa a 5-a) la matematică pe semestrul 2 (modulul 3+4+5) -an școlar 2022-2023


ALTE LECȚII UTILE:VEZI ȘI:

Calendar an scolar 2022-2023 (structura noului an scolar) -sursa edu.ro

Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

-Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani.

-Grupul a ajuns la peste 27000 de membri.

-În acest grup, elevi și părinți care nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve.

-Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!


*VEZI ȘI: Model de teză (clasa a 5-a) la matematică pe semestrul 2 (modulul 3+4+5) -an școlar 2022-2023

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

8 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.