#ExercitiiRezolvateMatematicaGIMNAZIU

Formulele de transformare a fractiilor zecimale in fractii ordinare (exercitii rezolvate matematica)

FORMULELE DE TRANSFORMARE a FRACȚIILOR ZECIMALE FINITE, a FRACȚIILOR ZECIMALE PERIODICE SIMPLE și a FRACȚIILOR ZECIMALE PERIODICE MIXTE ÎN FRACȚII ORDINARE -exemple, exerciții rezolvate matematică și fișe de lucru cu exerciții propuse:

A) Transformarea fracțiilor zecimale finite:

*la numărător scrieți toate cifrele (dar fără virgulă); *la numitor scrieți 1 urmat de atâtea zerouri câte cifre se găsesc după virgulă:

exemplu1

B) Transformarea fracțiilor zecimale periodice simple:

*la numărător scrieți toate cifrele(fără virgulă) și scădeți cifrele aflate înaintea perioadei; *la numitor scrieți atâția de 9 câte cifre aveți în perioadă:

exemplu2

C) Transformarea fracțiilor zecimale periodice mixte:

*la numărător scrieți numărul(fără virgulă) și scădeți numărul format până la perioadă; *la numitor scrieți atâția de 9 câte cifre se găsesc în perioadă și atâția de zero câte cifre se găsesc între virgulă și perioadă:

exemplu3

OBSDe obicei în cerința exercițiilor vi se cere să transformați în fracții ordinare IREDUCTIBILE(fracții care nu se mai pot simplifica). Așadar după transformare, simplificați fracția până devine ireductibilă ca în exemplul de mai sus!

EXERCIȚII REZOLVATE:

Transformați următoarele fracții zecimale în fracții ordinare:

IMG_20181011_0001-1

EXERCIȚII PROPUSE:

transformarea fractiilor zeccimale simple-0000

  • Mă numesc Jitaru Ionel, sunt profesor de matematică iar în timpul liber lucrez cu pasiune la acest blog (www.profesorjitaruionel.com), oferind în mod gratuit acces la rezolvări de variante, lecții de mate (liceu și gimnaziu) și tot ce ține în general de BAC și Evaluarea Națională la matematică dar și la celelalte materii de examen! Tot pe acest blog găsiți și materiale legate de examenele pentru profesori (de TITULARIZARE și DEFINITIVARE)! 
  • În mai 2014 am început acest proiect (#JitaruIonelBLOG -un „blog dedicat elevului”din dorința de a ajuta în mod gratuit cât mai mulți elevi (dar și părinți) cu materia ce sperie pe toată lumea: MATEMATICA! La acest proiect lucrez SINGUR, din pasiune, în timpul meu liber! Iar munca mea este răsplătită prin succesul de care se bucură acest blog, milioane de utilizatori au accesat materialele postate de mine. Vă mulțumesc!

FIȘELE DE LUCRU în format PDF (pentru imprimare):

ALTE LECȚII UTILE:

VEZI ȘI:

Q&A MATEMATICA -ajutor gratuit la mate pe facebook:

  • Un alt proiect drag mie este grupul de facebook: „Q&A matematica -ajutor tema mate Romania”, proiectul pe care l-am creat acum ceva ani. Grupul a ajuns la peste 21000 de membri. În acest grup, elevi și părinți care nu știu să rezolve o problemă la mate, pot cere ajutorul în grup postând o poză cu exercițiul pe care nu știu să îl rezolve. Cu siguranță cineva din grup vă va oferi ajutorul!

Să aveți o zi frumoasă! #JitaruIonelBLOG

4 răspunsuri »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.