#JitaruIonelBLOG

Astrofizicianul britanic Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani

ANUNȚ de ultimă oră Astrofizicianul britanic Stephen Hawking(foto) a murit la vârsta de 76 de ani, a anunţat un purtător de cuvânt al familiei, citat de agenţiile internaţionale de presă.

image

  Stephen Hawking (n. , m. ,  Cambridge, Regatul Unit) a fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge. În 1963, la vârsta de 21 de ani, Hawking observă pentru prima dată o slăbiciune a mușchilor. În urma unui examen medical, se constată o boală cunoscută sub numele de Scleroză laterală amiotrofică. I se dau maximum 2 ani de trăit. Hawking nu cedează, continuă să lucreze, în ciuda agravării continue a invalidității. Paralizia progresează și, cu timpul, devine complet imobilizat, își pierde vocea și este constrâns să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat (conceput special pentru el de un prieten), care poate fi controlat cu mișcări ale capului și globilor oculari, la o viteză de cincisprezece cuvinte pe minut. Infirmitatea nu îl poate împiedica să își continue activitatea didactică și științifică.

Principalele domenii de cercetare sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală și mecanica cuantică.  În anii 1965-1970 elaborează un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale („The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică. La Conferința Internațională asupra Relativității Generale și Gravitației din 21 iulie 2004, care a avut loc la Dublin, Hawking a emis ideea că găurile negre ar putea transmite, într-o manieră deformată, informații asupra întregii materii pe care au asimilat-o.

Foarte populare sunt cărțile sale de popularizare a științei, pentru nespecialiști: A Brief History of Time, 1988 (publicată în limba română sub titlul Scurtă istorie a timpului, 2004), Einstein’s dream, 1993 (Visul lui Einstein și alte eseuri), The Universe in a Nutshell, 2001 (Universul într-o coajă de nucă, 2004) și A briefer history of time, în colaborare cu Leonard Mlodinow, 2005(O mai scurtă istorie a timpului) dar și filmul THE THEORY OF EVERYTHING, traducere Teoria întregului (2014): 1 OSCAR și alte 25 de premii și 121 de nominalizări.

*sursă articol wikipedia

a

14 martie: Hawking a murit exact în ziua Pi, când s-a născut Einstein.

CITEȘTE ȘI:

1 răspuns »

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.